RGF Staffing ziet toegevoegde waarde in iedereen. En daarom gaan wij voor een diverse en inclusieve arbeidsmarkt waar iedereen de kans krijgt en zich thuis voelt. En waarin iedere werknemer zich prettig en gewaardeerd voelt. Van jong tot oud, met of zonder beperkingen, een verscheidenheid aan culturele achtergronden en nationaliteiten, man, vrouw en alles daar tussenin, met en zonder afstand tot de arbeidsmarkt en van starter tot professional. Wij staan voor een cultuur die verschillende meningen respecteert en streven ernaar om betekenisvolle nieuwe waarde te creëren voor zowel de samenleving als voor onze organisatie.

3 oktober 2023

Pascale: “Never judge a book by its cover”

Pascale Behr werkt sinds een jaar bij RGF Staffing als contractmanager en zit sinds haar zestiende in een rolstoel door een ongeval. Pascale omschrijft zichzelf in haar sollicitatiebrief als een spontane en vrolijke dame met als groot voordeel; ze neemt altijd haar eigen stoel mee. Ze vindt het belangrijk dit te melden, omdat zowel zakelijk als privé het binnen zien komen van een rolstoel altijd een verassing blijkt. “Ook jullie vonden het best lastig” vertelt Pascale.

Vooroordelen?

Ja, die zijn er voldoende. Het begint al met de verbazing dat Pascale werkt. “Huh werk jij?” klinkt het dan. Alsof je niet kunt werken omdat je in een rolstoel zit. Maar ook opmerkingen als; “Heb jij een partner? Kun jij autorijden? Wat knap”. Mensen die opzij gaan of hun kind aan de kant trekken omdat ze bang zijn dat er over hen heen wordt gereden. Een rolstoel wordt vaak geassocieerd met een geestelijke handicap of achtergesteld of traag van begrip zijn. “Mijn benen doen het niet. Verder is er niets met mij aan de hand”.

Soms gaan mensen een beetje raar tegen haar praten of wordt ze niet zelf aangesproken, maar degene die naast haar staat. Alsof zij niet in staat is antwoord te geven. Het is een raar iets, dat je zo anders wordt beoordeeld als je in een rolstoel zit. Pascale neemt het niet iedereen kwalijk. Vaak is het onwetendheid, maar soms raakt het haar wel. Als ze enthousiast is over iets en haar rolstoel haar lijkt te belemmeren, dan kan dat tot frustratie leiden. Vroeger wilde ze echt alles zelf kunnen en doen. Nu accepteert ze hulp van anderen beter. Ook profiteert ze nu af en toe bewust van haar rolstoel, “parkeren kan altijd voor de deur en je hoeft nooit in de rij te staan”.

Tip?

“Een handicap of beperking hoeft niet altijd zichtbaar te zijn. Iedereen heeft wel iets. Kijk eens naast je. Hier op kantoor of in de supermarkt. Zie jij of iemand misschien ernstig ziek is, een kunstheup heeft, depressief is of slachtoffer is van huiselijk geweld of pesten? Omdat je het niet kan zien, wil dat zeggen dat het er niet is. Bij mij zie je wel dat er iets is, maar moet je daarom anders met mij omgaan? Iedereen verdient een gelijke behandeling. Ik ben net als ieder ander gewoon een mens van vlees en bloed met wat extra bagage in de vorm van een rolstoel. Daardoor ben ik niet zielig. Ik heb geleerd mee te draaien in het dagelijks leven en functioneer net als ieder ander”.