Artikel met COO Marion van Happen in De Telegraaf.

Tijdens de coronacrisis ontstonden verschillende nieuwe banen, vooral bij de GGD. Denk aan teststraatmedewerkers, -managers, medewerkers bron- en contactonderzoek en planners. Bij Unique, een van de merken binnen RGF Staffing the Netherlands, is een separaat GGD-bedrijf opgericht waar een dedicated en gespecialiseerd team iedere dag de bedrijfsvoering organiseert om alle bron- en contactonderzoek, de teststraten, en het volledige vaccinatieprogramma te regisseren. Nu de pandemie teruggedrongen wordt, zullen deze beroepen in mindere mate nodig zijn. Deze medewerkers, veelal flexmedewerkers, dreigen in een zwart gat te belanden. Er wordt bij RGF Staffing the Netherlands hard gezocht naar de beste oplossingen voor deze mensen. Op zaterdag 29 mei stond er een artikel over dit onderwerp, met COO Marion van Happen, in De Telegraaf.

De GGD en uitzendbureaus hebben alles uit de kast moeten halen om genoeg medewerkers te vinden die konden helpen bij het bestrijden van het coronavirus. Nu de pandemie steeds meer onder controle komt, is het de vraag wat er met die duizenden mensen gebeurt. “Voor sommige mensen dreigt het zwarte gat.”

“Naar schatting zijn er in totaal zo’n 70.000 mensen voor de GGD gaan werken tijdens de pandemie. Horecapersoneel, gepensioneerde huisartsen, studenten, iedereen was welkom om de 25 GGD-regio’s te helpen. De GGD heeft een organisatie gebouwd waarvan de groei ’zonder precedent’ is”, meldt voorzitter André Rouvoet trots. “Zo kwamen er in 2020 maandelijks meer dan duizend fte bij voor testen en traceren, en groeit de capaciteit voor het vaccineren op dit moment met gemiddeld 3000 fte per maand. Omdat veel medewerkers in deeltijd werken, is het daadwerkelijke aantal medewerkers een veelvoud daarvan.”

Een van de partijen die daaraan heeft meegewerkt is uitzendbureau Unique. “Langs snelwegen, in dagbladen, alle kanalen die we konden bedenken hebben we ingezet om mensen te werven”, vertelt COO Marion van Happen van moederbedrijf RGF Staffing the Netherlands, het voormalige USG People. “De aantallen die werden gevraagd bij de GGD waren gigantisch. We moesten van alles bedenken, van mensen die al met pensioen zijn tot iemand die naast zijn werk een tweede baan wilde accepteren.” Alleen al bij de GGD Utrecht plaatste RGF Staffing in totaal zo’n 7000 flexwerkers, van callcentermedewerkers, managers in teststraten tot vaccineerders. “Wij zijn gewend om met grote poules te werken, maar dit moest in zo’n gigantische snelheid. Daardoor moest er ook continu gekeken worden of processen goed liepen. Hebben mensen wel een VOG of een BIG-registratie? Lopen ze niet in de weg? Het is elke dag leren.”

Geworven

Nog steeds worden er voor de GGD’s mensen geworven, met name voor het vaccineren. Berekend is dat er in het tweede kwartaal landelijk zo’n 13.000 fte personeel nodig is in het meest gunstige leverschema, wat neerkomt op zo’n 30.000 medewerkers. Toch wordt er ook al nagedacht over de fase daarna. Na de zomer komt er een moment waarop de capaciteit afgebouwd zal moeten worden, weet de GGD. Volgens voorzitter André Rouvoet moet dat ’zorgvuldig’ gebeuren. “Enerzijds in het belang van de betrokken medewerkers, anderzijds vanwege het risico op nieuwe uitbraken, eventueel veroorzaakt door mutaties van het virus.”

Ook RGF Staffing denkt daarover mee, zegt Van Happen. “Zo kijken we bijvoorbeeld naar welke functies als eerste afgeschaald kunnen worden en welke juist moeten blijven. Daarvoor zijn we continu in gesprek met de uitzendkrachten. Wat willen zij? Kunnen we ze helpen? Mensen zien ook wel dat de pandemie afloopt, en als ze daar onzeker over worden willen ze misschien niet meer blijven.”

Het opschalen en vasthouden van al die mensen blijft een gigantische operatie, meldt een woordvoerder van de GGD Utrecht. “De kunst is om deze mensen aan je te blijven binden zodat je kunt meeveren met de pandemie. Maar sommige mensen stromen uit omdat ze een andere baan hebben en de onzekerheid over de pandemie duurt lang.” Er lopen nu zo’n 7750 mensen rond bij de GGD Utrecht, waar dat er voor corona nog maar 750 waren. “We zijn ons heel erg bewust van onze rol als opdrachtgever en leggen alle medewerkers uit dat het om een crisissituatie gaat die een tijdelijk karakter heeft. Al die mensen in dienst nemen gaat nu eenmaal niet.”

Van Happen van RGF Staffing ziet ook na corona nog genoeg kansen voor de groep. “Deze mensen hebben zich met hart en ziel ingezet voor het maatschappelijk belang, er zijn al bedrijven die interesse hebben getoond in de groep. Veel hebben de zorg ontdekt en willen er graag in door, daar vinden we altijd wel werk voor. En natuurlijk, voor sommigen houdt het op en dreigt het zwarte gat.”

Zorgvuldig
Dat het afschalen zorgvuldig moet gebeuren onderschrijft Van Happen volledig. “De kennis en ervaring die deze mensen nu hebben opgedaan is zo belangrijk. We mogen nooit meer in een situatie komen dat we als land stilgelegd worden zoals in maart. Net als bij de brandweer zullen we een reserve-leger moeten aanhouden.”

Lees het volledige bericht hier: https://www.telegraaf.nl/financieel/2313365/voor-coronabestrijders-dreigt-het-zwarte-gat

2-6-2021